(Ne)jen pro milovníky čokolády: dort, který si zamilujete

Ať už patříte mezi milovníky vaření a pečení, nebo ne, určitě jste už někdy chtěli svým blízkým udělat radost dortem. Teď máte šanci zazářit!Velkou výhodou tohoto dortu je, že je bez klasického mléka a při použití bezlepkové mouky i bezlepkový, proto si jej mohou dopřát i ti, kteří jsou na tyto složky stravy alergičtí, a neochudí se o tuto dobrotu.

Ingredience na korpus:

• ¾ hrnku třtinového cukru
• 1 lžička vanilkového cukru
• 1 hrnek polohrubé mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
• ¼ hrnku kakaa
• 5 lžic rostlinného tuku
• ½ hrnku rostlinného mléka
• 1 zralý banán

Postup přípravy:

Všechny suché suroviny smícháme, poté přidáme zbylé suroviny (to aby prášek do pečiva působil rovnoměrně v celém těstě a nevyrušila se jeho funkce přidáním tekutých složek těsta). Vzniklé kakaové těsto pak vložíme do vymazané a vysypané formy na dorty (můžeme využít také pečicího papíru, ten však může zanechat jeho pokrčením na těstě nevzhledná místa) a necháme péct v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Až bude korpus upečený (vyzkoušet to můžeme pomocí špejle – jestliže se na ni těsto nelepí, korpus je hotový), vytáhneme jej z trouby a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Mezitím se můžeme věnovat polevě.

Ingredience na polevu:

• 300 g čokolády bez mléčných přísad (doporučujeme např. hořkou čokoládu s červeným obalem ze sítě prodejen Lidl)
• 1 plechovka plnotučného kokosového mléka (alespoň 12 hodin před samotnou úpravou plechovku necháme v lednici – oddělí se tekutá a tuhá složka, což potřebujeme)
• ¼ hrnku datlového sirupu
• trocha vanilkového extraktu
• 1 zralé avokádo (nemusíme použít, jestliže nemáme k dispozici, jen necháme dort déle tuhnout)

Postup přípravy:

Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni, jakmile se rozpustí, přidáme pouze tuhou část kokosového mléka (voda se v plechovce drží dole, tuhá složka nahoře) a čokoládu s mlékem promícháváme, aby se mléko v čokoládě rozpustilo. Přidáme také datlový sirup a vanilkový extrakt. Jestliže chceme použít také avokádo kvůli konzistenci – celou směs přelijeme do vysoké mísy, přidáme avokádo a tuto směs rozmixujeme tak, aby byla hladká a bez hrudek. Poté vše přelijeme na korpus v dortové formě. Takto vytvořený dort necháme chvíli ještě zchladnout při pokojové teplotě a následně dáme do lednice tuhnout alespoň na 4 hodiny.
Po 4 hodinách by měl být dort dostatečně ztuhlý (zkusíme např. prstem – nesmí se nám na prst přilepit čokoláda, dort by neměl špinit) a připravený ke konzumaci. Dozdobit jej můžeme čerstvým, ale také zmrazeným ovocem, plátky mandlí nebo i zmrzlinou – záleží na ročním období (v létě zmrzlinu jistě oceníte).

Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: kuchařka 26 deka veganského štěstí